Iskanje po straneh

Iskanje:
Iskanje po iskalnikih

Google: Najdi: Bing:
Spremljate me na
Glavni meni

Števec obiskov
visitors stats
visitors by country counter
newmyinfo
Vreme
Vremenska napoved
Ptuj
Koledar

Moje spletne strani

Vrste računalnikov

icon-print

1. Glede na način zapisa


Delitev računalnikov glede na način zapisa
Delitev računalnikov glede na način zapisa podatkov

1.1. Analogni

Analogni obdelujejo fizikalne količine npr. hitrost, el. napetost, ki so v računalniku zapisani analogno, izvajajo operacije dodajanja, odvzemanja, primerjanja. So zelo hitri, izvajajo več operacij hkrati in dragi, se skoraj ne uporabljajo več (1950 - 1960).

1.2. Hibridni

Hibridni računalnik je kombinacija analognega in digitalnega računalnika.

1.3. Digitalni

Digitalni računalniki imajo podatke zapisane v digitalni obliki, izvajajo naenkrat le 1 operacijo. So počasnejši in cenejši od analognih. Danes največ uporabljamo digitalne računalnike (uveljavljeno ime: računalnik).

2. Glede na velikost


Delitev računalnikov glede na velikost
Delitev računalnikov glede na velikost

2.1. Superračunalnik

Superračunalnik
Superračunalnik

So najzmogljivejši računalniki na svetu, gre za računalniški sistem, sposoben obdelati velike količine podatkov v zelo kratkem času.

Večina ima večje število mikroprocesorjev.

Največkrat rešujejo z njimi zahtevne numerične probleme v znanosti (fizika, kemija, jedrska znanost, astronomija), grafične simulacije, animacije.

Izdelovalci: CDC, Cray Research, Fujitsu.

2.2. Veliki računalnik (mainframe)

So računalniki, ki dejansko zasedajo cele sobe in obdelajo velike količine podatkov pri veliki hitrosti. Uporabljajo jih npr. vojska, vladne ustanove, šole,... Stroški nakupa so veliki. Na velike računalnike so ponavadi priključeni terminali (monitorji, tipkovnice,...) preko katerih uporabniki dostopajo do podatkov na velikem računalniku.

Prevladovali so do začetka 70. let prejšnjega stoletja.

Izdelovalci: IBM, Amdahl, Fujitsu in Hitachi.

Veliki računalnikVeliki računalnik
Veliki računalnik (mainframe)

2.3. Mini računalnik (minicomputer)

Mini računalnik
Mini računalnik
(minicomputer)

So poceni in zmogljivi nekje vmes med velikimi in osebnimi računalniki. Uporabljamo jih tam kjer vrsta in obsežnost obdelav ne opravičuje nakupov velikega računalnika. Niso prav zmogljivi.

So iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja, v 80. letih so se prelevili v strežnike in delovne postaje.

 

 

2.4. Osebni računalnik (Personal Computer - PC)

Osebni računalnik
Osebni računalnik
(Personal Computer - PC)

Ker je bil prvi osebni računalnik proizvajalca IBM jih včasih imenujemo IBM kompatibilni ali združljivi računalniki. Prodajajo jih različni proizvajalci, na vseh pa lahko teče enaka programska oprema. Ker je osebni računalnik tipa IBM postal nekakšen »standard« za pisarniška in domača opravila, je najbolj razširjen na svetu in mu je tudi cena zelo padla in tako je danes dostopen skoraj vsakomur.

 

2.5. Prenosni računalnik (Laptop, Notebook)

Prenosni računalnikPrenosni računalnik
Prenosni računalnik (Laptop, Notebook)

Prenosnik je manjši lažji prenosljivi PC. Oblika ohišja spominja na odprto knjigo. Za razliko od namiznega ima vgrajeno baterijo z možnostjo polnjenja. Baterija omogoča uporabo računalnika brez napajanja iz električnega omrežja. Trajanje baterije brez zunanjega napajanja je odvisno od kapacitete baterij in porabe električne energije. Za prenosnike je značilna precej višja cena zaradi manjšega trga in zapletenega načina izdelave.

  • Notesnik (Notebook); danes vsakdanji prenosni računalnik, velik kot veliki zvezek. Odlikuje ga nizka teža, delo z baterijami in ploščat zaslon.
  • Naročajnik (Laptop); osebni prenosni računalnik, ki je dovolj lahek in majhen, da ga uporabljamo naslonjenega na kolena. Naročajnik je manjši od prenosljivih računalnikov iz 80. let prejšnjega stoletja, vendar je večji od notesnika, zlasti pa od ročnega osebnega računalnika.
  • Prenosnik (Portable); računalnik, ki je dovolj majhen, da ga prenašamo naokrog. Navadno ima zaslon iz tekočih kristalov, baterijsko napajanje, vdelan disk, majhno tipkovnico.

2.6. Dlančni računalnik (PDA - Personal digital asistent, palmtop)

Dlančni računalnik
Dlančni računalnik
(palmtop)

Dlančnik je mali računalnik. So manjši ročni računalniki, ki so v zadnjem času vse bolj popularni in omogočajo večino funkcij prenosnega računalnika ali PC-ja, seveda v omejenih možnostih (poseben operacijski sistem Windows, preprost urejevalnik besedil, preglednic, planer, telefon,...). Z dlančnikom lahko brskamo po spletu, prebiramo elektronsko pošto, odpiramo in urejamo dokumente (Word, Excel), poslušamo glasbo, gledamo filme, GPS navigacija, MP3 predvajalnik in še ogromno drugih stvari s pomočjo dodatkov in raznih vmesnikov. Morda kot zanimivost: »Meja med mobilnimi telefon in dlančniki je iz dneva v dan manjša«.

Operacijskih sistemov na dlančnikih je več, vendar sta najbolj razširjena:

  • Palm OS (cenejši, OS ni tako procesorsko zahteven)
  • Pocket PC (kvaliteta zaslona, hitrost procesorja, količina pomnilnika)

Besedilo v dlančnike vnašamo preko na dotik občutljivega zaslona. Obstaja več načinov, med njimi pa so najbolj razširjeni:

  • vnašanje besedila preko navidezne tipkovnice na ekranu, prepoznavanja potez posameznih črk in številk (Palmov način imenovan Grafiti),
  • načina, pri katerem dlančnik prepoznava posamezne besede.

icon-main icon-article icon-arrow-left icon-arrow-right

comments powered by Disqus